- Hem
- Expertis
- Affärsetik & mänskliga rättigheter
Säkerställ social hållbarhet – Goodpoint guidar er genom CSDDD och affärsetik
Ansvarsfullt företagande tar hänsyn till verksamhetens inverkan på samhälle, miljö och människor. Att säkerställa hållbarhet i leveranskedjans alla steg, från råvaror till färdiga produkter, är grundläggande. Fördelarna med ett strategiskt och systematiskt arbete inkluderar minskade kostnader, stärkt varumärke, minskade risker och förbättrad tillgång till kapital.
Vi stöttar er genom hela processen med kartläggning, riskanalys, revision, riskhantering samt utveckling och rapportering av strategier och planer.
Vi erbjuder expertis inom efterlevnad av lagstiftning och tillbörlig aktsamhet (t.ex. EU-direktivet Corporate Sustainability Due Diligence Directive), inklusive arbetsrätt, mångfald, likabehandling, arbetsmiljö och säkerhet på arbetsplatsen. Vi arbetar alltid med utgångspunkt i svensk och internationell lagstiftning, inklusive FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter samt ILO:s kärnkonventioner.
Förbered er för CSDDD – EU-direktivet som kräver due diligence i hela värdekedjan
Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CS3D eller CSDDD) ställer nya krav på företag att genomföra hållbarhetsmässig due diligence för att identifiera, förhindra, minska och redovisa negativa påverkan på mänskliga rättigheter och miljö i hela värdekedjan. Direktivet syftar till att säkerställa att företag tar ett större ansvar för sin påverkan, och det omfattar även leverantörer och underleverantörer. För att möta dessa nya krav erbjuder Goodpoint stöd inom alla delar av processen – från kartläggning och riskanalys till strategier och åtgärder som gör att företaget både kan leva upp till lagkrav och utveckla sin hållbarhetsprofil.
Våra tjänster
Kartläggning och analys av krav och risker
Tillbörlig aktsamhet (due diligence) och dubbel väsentlighetsanalys
Granskning av verksamheten och leverantörskedjan gällande mänskliga rättigheter, arbetsrätt och miljö med syfte att identifiera och hantera väsentliga hållbarhetsrisker. Arbetet görs i enlighet med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, samt exempelvis EU-direktiven Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) och Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
Kartläggning och efterlevnad av hållbarhetskrav
Kartläggning och utvärdering av efterlevnad samt åtgärdsplan för förbättring gentemot lagstiftning inom mänskliga rättigheter och miljö.
Revision och riskhantering
Policyutveckling och implementering
Stöd i skapande och implementering av uppförandekoder och policydokument baserade på lagstiftning och internationella riktlinjer, inklusive åtgärder för inkludering och mångfald.
Leverantörsrevisioner
Genomförande av revisioner utifrån lagkrav, avtalskrav och uppförandekoder. Återkommande uppföljningar är viktigt för att säkerställa leverantörers efterlevnad av ställda krav.
Goodpoint har en bred erfarenhet av revisioner inom många olika branscher. Exempel på typer av revisioner är hållbara leveranskedjor, systematiskt arbetsmiljöarbete och arbetsrättsliga villkor.
Strategier och planer för utveckling
Strategi inom socialt ansvar
Stöd i arbetet med att utveckla och implementera processer för tillbörlig aktsamhet (due diligence) inklusive utformning av nya rutiner, verktyg, och utbildningsprogram för intern personal och leverantörer.
Framtagning av indikatorer och måluppföljning
Stöd i utveckling av indikatorer och mål avseende socialt ansvar, samt övervakning och rapportering av framsteg mot uppsatta mål.
Rättvis klimatanpassning
Stöd i skapandet av strategier för en rättvis anpassning till klimatförändringar, med fokus på skydd för sårbara grupper, inkluderande planering och rättvis resursfördelning.
Kommunikation och utbildning
Utbildningsprogram
Skräddarsydda utbildningar och workshops inom revision, tillbörlig aktsamhet, mänskliga rättigheter och jämställdhetsintegrering för att höja kunskapsnivån internt och bland leverantörer.
Kommunikationsstrategi
Utveckling av kommunikationsstrategier och -planer för att på ett korrekt, trovärdigt och transparent sätt kommunicera företagets arbete och framsteg inom social hållbarhet, både internt och externt.
Kontaktpersoner
Andrea Hedbäck
Konsult och ansvarig expertområde Affärsetik & mänskliga rättigheter
Mejla mig 072 077 08 65