PFAS, de så kallade ”evighetskemikalierna”, används flitigt inom en rad industrier och konsumentprodukter, men deras allvarliga hälsorisker och det faktum att de inte bryts ner innebär allvarliga konsekvenser för både människor och miljö. I takt med att EU inför allt strängare regleringar, är det hög tid för företag att ta kontroll över sin användning av PFAS. De företag som proaktivt identifierar och ersätter dessa ämnen kommer inte bara att undvika framtida juridiska och ekonomiska risker, utan också stärka sitt hållbarhetsarbete och position på marknaden.
Företag inom sektorer som bygg- och fastighetsbranschen, elektronikbranschen, med-tech och företag som tillverkar konsumentprodukter påverkas alla av de nya regleringarna. Dessa branscher använder PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser) i allt från brandsläckningssystem och byggmaterial till vattenavvisande behandlingar, non-stick produkter, tandtråd och elektronikkomponenter, vilket gör att de behöver arbeta aktivt med att fasa ut ämnena.
– PFAS är ett allvarligt problem som företagen inte kan ignorera längre. De företag som agerar nu för att fasa ut dessa kemikalier kommer att vara i en mycket starkare position när de nya regleringarna träder i kraft, säger Frida Hök, Senior Rådgivare på Goodpoint.
PFAS – Ett växande problem för både människor och miljö
PFAS är en omfattande grupp av över 10 000 kemikalier, kända för sina extremt stabila kol-fluorbindningar som gör att de inte bryts ner, utan ansamlas i både miljön och våra kroppar. Exponering för PFAS kan leda till allvarliga hälsoproblem, som cancer, hormonstörningar, försvagat immunförsvar och utvecklingsförseningar hos barn.
EU:s kraftfulla åtgärder för att minska PFAS-användning
I EU pågår ett omfattande arbete för att minska och förbjuda användningen av PFAS. ECHA, EU:s kemikaliemyndighet, arbetar för närvarande med att införa ett generellt förbud för hela PFAS-gruppen, och i detta arbete ingår att ta ställning till vilka undantag som kan bli aktuella. Kravet för undantag är att användningen ska vara så kallad ”essential use” och att det inte ska finnas några alternativ till PFAS på marknaden. Detta innebär att företag snart kommer att stå inför strängare regleringar och ökade krav på att leverera PFAS-fria produkter och processer. De företag som inte tar tag i detta problem och arbetar aktivt med att anpassa sina processer riskerar inte bara att hamna på efterkälken, utan kan även få problem med sina egna verksamheter genom att inte vara förberedda på de nya regleringarna.
Strategiska fördelar för företag som agerar nu
Men det är inte bara lagstiftningen som kommer kräva utfasning av PFAS. Kunder och offentliga aktörer börjar alltmer ställa krav på PFAS-fria produkter och leveranser. Att ta tag i PFAS-frågan nu ger er en viktig strategisk fördel. Genom att tidigt identifiera och fasa ut PFAS kan ni inte bara undvika kostsamma överraskningar utan också stärka ert varumärke som en hållbar aktör på marknaden. Kunder, investerare och myndigheter kommer att kräva mer hållbara lösningar, och de företag som är proaktiva kommer att vara bättre positionerade för att möta dessa krav. Att visa att ni leder vägen mot en PFAS-fri framtid kan också ge er ett konkurrensmässigt övertag.
Goodpoints råd och stöd i arbetet med PFAS
Vi på Goodpoint erbjuder er stöd för att proaktivt hantera PFAS i er verksamhet. Vårt erbjudande inkluderar:
- Identifiering av hur nuvarande och kommande regleringar kring PFAS påverkar er verksamhet.
- Utbildning om PFAS-egenskaper, deras effekter, var de finns och hur ni kan hitta alternativ.
- Kartläggning och riskutvärdering av er användning av PFAS i produkter och produktion.
- Bedömning av inköpsrisker för produkter som kan innehålla PFAS.
- Identifiering av PFAS-områden där det finns säkrare alternativ (så kallade substitutionsplaner), som är bättre ur både ett miljö- och hälsoperspektiv.
- Utvärdering av alternativa ämnen som kan ersätta PFAS i er verksamhet.
– Vi hjälper er att förstå hur nuvarande och kommande PFAS-regler påverkar er verksamhet och vilka alternativ som finns. Genom att agera nu kan ni minska riskerna och samtidigt framtidssäkra er verksamhet, säger Frida Hök.
Goodpoint vill gärna ge er råd och stöd i arbetet med att fasa ut PFAS från era processer och produkter, och därmed framtidssäkra er verksamhet.
Läs mer om vårt expertområde Kemikalier och livscykelanalys.