Utan rättviseperspektiv kan klimatanpassningsåtgärder gynna de starkaste medan de svagaste lämnas åt sidan. Klimaträttvisa handlar om att säkerställa att klimatåtgärder inte förstärker befintliga orättvisor i samhället, utan i stället bidrar till en rättvis fördelning av både fördelar och bördor
I en svensk kontext är klimaträttvisa ett relativt nytt begrepp, men blir alltmer relevant i takt med att klimatförändringarnas konsekvenser blir mer påtagliga. Exempelvis kan ojämlikhet i tillgång till grönytor och skydd mot värmeböljor förvärra hälsoproblem och socioekonomiska klyftor. För att motverka detta behövs en inkluderande strategi som tar hänsyn till alla samhällsgrupper, inklusive kvinnor, barn, äldre, och urfolk.
Inkluderande lösningar
Goodpoint har gedigen erfarenhet av att integrera rättvisa i klimatanpassningsarbetet. Vi hjälper kommuner och företag att kartlägga sårbara områden, utbilda politiker och tjänstepersoner, och implementera rättvisa åtgärder i planering och beslutsfattande. Vår målsättning är att ingen ska lämnas bakom. Klimaträttvisa innebär en inkluderande process där alla får komma till tals och vara med i beslutsfattandet. Genom att lyssna på olika grupper i samhället kan vi skapa lösningar som verkligen fungerar för alla.
Eftersom Goodpoint arbetar enligt tanken att dela kunskap med våra kunder och tillsammans ta steg mot förändring ger våra konsulter er tydliga metoder och analyser. På så sätt tar ni steget närmare en rättvis omställning!
Klimaträttvisa innebär att alla ska ha samma chans att hantera klimatets påverkan. På Goodpoint arbetar vi för att ingen ska hamna efter i klimatanpassningsarbetet, säger Sara Gärtner och Matilda Kalström, konsulter på Goodpoint.
Behöver din kommun eller ditt företag stöd i att arbeta med klimaträttvisa? Kontakta oss på Goodpoint.