När EU:s nya regler för hållbarhetsrapportering träder i kraft genom CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive – ökar kraven på företag att redovisa sin påverkan på miljö och samhälle. En av delarna i den nya rapporteringsstandarden ESRS (European Sustainability Reporting Standards) är E2: Pollution.
Vad omfattar E2: Pollution?
E2 handlar inte bara om att redovisa föroreningar till luft, vatten och mark. Det handlar om att förstå och hantera hela kedjan av miljö- och hälsoskadliga ämnen – från produktion till användning, från leverantör till slutanvändare. Både faktiska utsläpp och potentiella risker ska identifieras, värderas och följas upp.
– Det finns en föreställning om att E2 bara gäller tung industri. Men alla företag som använder eller distribuerar kemikalier – i produkter, processer eller förpackningar – påverkas. Det handlar om att identifiera risker, sätta mål och visa hur man arbetar för att minska påverkan, säger Erik Bivehed, toxikolog och senior rådgivare på Goodpoint.
Fara vs. Risk – En avgörande skillnad
Ett centralt begrepp i E2 är att skilja mellan fara och risk. Fara beskriver ett ämnes inneboende egenskaper – till exempel att det är cancerframkallande. Risk handlar om sannolikheten att människor eller miljö faktiskt utsätts för faran i en viss kontext. Att förstå den skillnaden är avgörande för att kunna prioritera rätt åtgärder och fatta strategiska beslut.
– Många företag sitter på stora mängder kemikaliedata, men saknar en tydlig metod för att analysera och agera på den. Vi hjälper våra uppdragsgivare att bygga upp strukturer: från att identifiera Substances of Concern, till att formulera mål, genomföra riskbedömningar, prioritera åtgärder och utveckla processer för substitution, säger Erik.
CSRD och ESRS E2 kräver systematik och transparens
CSRD och ESRS E2 kräver inte bara transparens – utan systematik. Företag som bedömt E2 som väsentligt behöver visa att det finns en tydlig strategi, en konkret plan och faktiska aktiviteter för att minska spridningen av föroreningar. Det handlar om styrning, ansvar, uppföljning – och samarbete i hela värdekedjan.
Samtidigt står ny lagstiftning för dörren. EU:s kemikalielagstiftning Reach skärps successivt, med fler ämnen som klassas som särskilt farliga och ökad rapporteringsplikt. Företag som ligger steget före – med egna bedömningar, proaktiva substitutioner och strukturerad uppföljning – får inte bara en enklare väg genom ESRS, utan också ett försprång i förhållande till nya regler.
– Företag som ligger steget före kommer inte bara att klara rapporteringskraven. De kommer också att minska sina risker, stärka sitt varumärke och bygga förtroende hos kunder, investerare och myndigheter. Det är så hållbar affärsutveckling ser ut, avslutar Erik.
Ta kontakt om ni behöver hjälp med ESRS E2 och föroreningar
Om föroreningar, kemikalier och substitutionsarbete är en del av er verksamhet – eller om ni har bedömt ESRS E2 som väsentligt i er dubbel väsentlighetsanalys – är ni varmt välkomna att höra av er till oss på Goodpoint. Vi har lång erfarenhet av att stödja företag i att omsätta komplexa krav till konkreta arbetssätt som stärker både regelefterlevnad och affärsnytta.