image

Omnibus och CBAM: Avgörande processer för många företag

När EU:s hållbarhetsregler justeras påverkas väldigt många svenska företag. Just nu ligger stort fokus på Omnibusförslagets förändringar i CSRD och CS3D – med rätta. Men parallellt påverkas även CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), EU:s nya system för koldioxidtullar på importerade varor med höga utsläpp.

CBAM – klimatkrav på importerade varor

CBAM omfattar produkter som järn, stål, gödselmedel, aluminium, cement, vätgas och elektricitet – och innebär att företag som importerar dessa varor till EU behöver rapportera deras klimatpåverkan och från 2026 även köpa utsläppscertifikat.

För att få importera CBAM-varor från och med 2026 måste företag bli godkända som CBAM-deklaranter. Ansökningssystemet är öppet sedan 31 mars och gäller försändelser som överstiger 150 euro i värde. Viktigt att notera: företag som haft tillstånd i övergångsfasen måste ansöka på nytt, eftersom det nya systemet är fristående.

Omnibusförslaget föreslår lättnader för mindre aktörer

I Omnibusförslaget finns även förslag på förenklingar av CBAM, bland annat undantag för företag som importerar mindre än 50 ton per år. Det skulle minska den administrativa bördan för 90 procent av företagen – men ändå omfatta de stora utsläppskällorna.

– Många företag har fullt fokus på CSRD just nu, men får inte missa att CBAM redan är verklighet. Handläggningstiden för deklarantstatus kan bli lång, så det är klokt att påbörja processen snarast, säger Erik Engström, senior rådgivare på Goodpoint.

Tredjepartsverifiering blir ett krav från 2026

En ytterligare aspekt: från 2026 krävs även tredjepartsverifiering av CBAM-beräkningarna. Verifieringsrapporten ska lämnas in i början av 2027.

– Kraven kommer successivt men snabbt, och omfattar både klimat, styrning och mänskliga rättigheter. Det gäller att skapa en samlad bild av vilka regelverk som påverkar affären – och se till att vara rätt positionerad inför framtiden, säger Maria Jakobsson, senior ESG-rådgivare på Goodpoint.


Vill du förstå hur CBAM och Omnibus påverkar ditt företag? Vi på Goodpoint är strategiska rådgivare inom hållbar affärsutveckling – och hjälper gärna till att reda ut vad som gäller och hur ni går vidare.

Kontaktperson

Erik Engström, Senior rådgivare och ansvarig expertområde Klimat & biologisk mångfald

Senior rådgivare och ansvarig expertområde Klimat & biologisk mångfald


Mejla mig 076-677 42 73
Maria - Goodpoint hållbarhetsbyrå

Senior rådgivare


Mejla mig 070 865 01 19