Klimatförändringarna påverkar renbetesmarker och därmed samebyarnas långsiktiga försörjningsmöjligheter. Grans sameby har genomfört en klimat- och sårbarhetsanalys, som ett steg i utvecklingen av klimatanpassningsstrategier för att stärka både ekosystemen och den kulturella hållbarheten. Goodpoint har beskrivit detta som ett av tre praktiska exempel som visar arbete med klimaträttvisa i praktiken.
De tre exemplen – en regnlekplats i Göteborg, en klimat- och sårbarhetsanalys i Grans sameby samt ett pågående arbete kring inkludering och klimatanpassning i Umeå – syftar till att ge inspiration och vägledning i klimatanpassning.
Goodpoints roll har omfattat att intervjua representanter från Grans sameby, samla information om arbetet och beskriva detta på ett tillgängligt och inspirerande sätt.
”Vi är stolta över att få bidra till att belysa klimaträttvisa genom praktiska exempel. Genom att samarbeta med både SMHI och exempelvis samebyarna kan vi visa hur klimatanpassning och sociala frågor kan integreras”, säger Sara Gärtner, konsult och ansvarig för expertområdet Affärsetik & mänskliga rättigheter på Goodpoint.
Samebyns klimat- och sårbarhetsanalys har identifierat flera klimatrelaterade risker, såsom isbildning som hindrar tillgången till vinterbete och förändrade vegetationsperioder som påverkar betesmarkernas kvalitet.
”Denna klimat- och sårbarhetsanalys har gett oss viktig kunskap som vi nu kan använda i våra framtida planer”, berättar Anna-Marja Kaddik från Grans sameby.
Läs mer: Klimatanpassning av samebyar genom samarbete | SMHI